Härliga salta bad

Käringön är en av de västligaste öarna i Sverige och i slutet av 1800-talet utsågs Käringön till kurort eftersom det är en av landets solrikaste platser och det faktum att vårt vatten är det saltaste och renaste i hela landet.

Allra bäst är att hitta en egen liten vik där man kan ligga på klipporna och titta ut över den obrutna horisonten. Ett sälhuvud kan dyka upp ibland, annars är det bara hav ända till Shetlandsöarna och Skottland. 

Men det finns också en rad mer elle mindre anordnade badplatser på ön - se kartan längs ner på sidan!

Hotellbryggan med bastu
Snabbaste doppet får du direkt från hotellets egen brygga. Sätt på dig badrocken och på mindre än en minut är du i vattnet... 
Vår bastu är tillgänglig gratis för dig som är gäst på hotellet och för externa gäster kostar det 400 kr per timme i grundavgift och 100 kr per person inklusive handduk. Kontakta oss direkt för att boka om du bor på Lotshotellet.

Boka här (om du inte är gäst på Lotshotellet)!
 


Öviken barnbad
Vid Öviken nära hotellet finns pontoner och sandbotten med ett vattendjup på 50-80 centimeter.

Trampolinbadet/familjebadet
En djup klipplagun med kristallklart vatten. En stege för den försiktige och trampolin för den modige. Klippor som smekts lena av vind och storm i tusentals år. Vidunderlig utsikt mot Måseskärs fyr och Marstrands fästning. Inte så bra för små barn, det är för djupt. Badet ligger allra längst ut på Käringöns sydvästra spets, Käringö Käften.

Vallerö
Om du vill kan du packa en picknickkorg och boka en båttur med oss till Vallerö. Där finns en riktigt fin sandstrand i ett skyddat lagunlandskap. Utflykten är perfekt för barnfamiljer.

Vallerösund mellan Vallerö och Hermanö är för övrigt nog en av de bästa platserna i Sverige för vågbus med kajaker. Det kan både bli bra surfvågor närmast Vallerö och även goda möjligheter för rockhopping kring Vallerö och Hermanö.

Knoden
Mjuka fina klippor att hoppa från. Följ stigen som som börjar mellan kyrkan och fotbollsplanen. Gissa var reklamfilmen för Pripps Blå spelades in... 

Friluftsbadet
Friluftsbadet har anor från slutet av 1800-talet då Käringön blev en badort. Badet ligger på de släta klipporna på öns sydspets och av tradition är detta ett nakenbad. Friluften är ett enkelt bad för stilla dagar med friskt och klart vatten och det enda som underlättar ett bad är tampen i berget som sitter vid den ”naturliga” trappan. 


Barnbadet
Barnbadet, på sydsidan av ön. Om du går söderut över den stora ängen, Ängevik, kommer du till en havsvik där det finns sandbotten.

Tanternas vik
Hornuddarna är damernas badställe med fina släta klipphällar direkt vid vattnet. Gå från fotbollsplanen vid Myra, se skyltar. Herrar vänder diskret bort blicken när de passerar...

Kallbadhusen
Herr- och dambaden på öns sydvästra sida är pärlor från tiden då kalla, salta bad och barfotapromenader på vågslipade klippor var ett societetsnöje. Så var det i början av 1900-talet, och badhusen har överlevt alla stormar sen dess. Damer för sig. Herrar för sig. Naket gäller. Den som kommer i baddräkt får onda ögat.

Gå söderut över den stora ängen, Ängevik, nära Simsons prästgård, tills du kommer till en havsvik där du hittar de två vitmålade badhusen, Herrbadet från slutet av 1800-talet och Dambadet från 1920. Byt om i en hytt, sola på en klippa eller på trädäcket och njut av härliga bad. De båda husen sköts ideellt av Käringöns badhusförening och är man inte medlem i föreningen lägger man en Badtjuga (20 kr) i en burk i en av hytterna för att på så sätt bidra till att husen underhålls och finns kvar också till kommande generationer.