Bad och bastu på Käringön

Käringön är en av de västligaste öarna i Sverige och i slutet av 1800-talet utsågs Käringön till kurort eftersom det är en av landets solrikaste platser och det faktum att vårt vatten är det saltaste och renaste i hela landet.

Allra bäst är att hitta en egen liten vik där man kan ligga på klipporna och titta ut över den obrutna horisonten. Ett sälhuvud kan dyka upp ibland, annars är det bara hav ända till Shetlandsöarna och Skottland. 

Men det finns också en rad mer elle mindre anordnade badplatser på ön - se kartan längs ner på sidan!

Hotellbryggan med bastu
Snabbaste doppet får du direkt från hotellets egen brygga. Sätt på dig badrocken och på mindre än en minut är du i vattnet... 
Vår bastu är tillgänglig gratis för dig som är gäst på hotellet och för externa gäster kostar privat bokning av bastun 800 kr per timme i grundavgift och 100 kr per person inklusive handduk.

Kallbadhusen
Herr- och dambaden på öns sydvästra sida är pärlor från tiden då kalla, salta bad och barfotapromenader på vågslipade klippor var ett societetsnöje. Så var det i början av 1900-talet, och badhusen har överlevt alla stormar sen dess. Damer för sig. Herrar för sig. Naket gäller. Den som kommer i baddräkt får onda ögat.

Gå söderut över den stora ängen, Ängevik, nära Simsons prästgård, tills du kommer till en havsvik där du hittar de två vitmålade badhusen, Herrbadet från slutet av 1800-talet och Dambadet från 1920. Byt om i en hytt, sola på en klippa eller på trädäcket och njut av härliga bad. De båda husen sköts ideellt av Käringöns badhusförening och är man inte medlem i föreningen lägger man en Badtjuga (20 kr) i en burk i en av hytterna för att på så sätt bidra till att husen underhålls och finns kvar också till kommande generationer.


Barnbad Öviken
Vid Öviken nära hotellet finns pontoner och sandbotten med ett vattendjup på 50-80 centimeter.

Barnbadet
Barnbadet, på sydsidan av ön. Om du går söderut över den stora ängen, Ängevik, kommer du till en havsvik där det finns sandbotten.

Trampolinbadet/familjebadet
En djup klipplagun med kristallklart vatten. En stege för den försiktige och trampolin för den modige. Klippor som smekts lena av vind och storm i tusentals år. Vidunderlig utsikt mot Måseskärs fyr och Marstrands fästning. Inte så bra för små barn, det är för djupt. Badet ligger allra längst ut på Käringöns sydvästra spets, Käringö Käften.

Tanternas vik
Hornuddarna är damernas badställe med fina släta klipphällar direkt vid vattnet. Gå från fotbollsplanen vid Myra, se skyltar. Herrar vänder diskret bort blicken när de passerar...

Knoden
Mjuka fina klippor att hoppa från. Följ stigen som som börjar mellan kyrkan och fotbollsplanen. Gissa var reklamfilmen för Pripps Blå spelades in... 

Friluftsbadet
Friluftsbadet har anor från slutet av 1800-talet då Käringön blev en badort. Badet ligger på de släta klipporna på öns sydspets och av tradition är detta ett nakenbad. Friluften är ett enkelt bad för stilla dagar med friskt och klart vatten och det enda som underlättar ett bad är tampen i berget som sitter vid den ”naturliga” trappan. 

Aktiviteter på Käringön

Det finns många aktiviteter för alla åldrar på Käringön. Upptäck ön på egen hand genom att bara ströva runt mellan husen på norra sidan och ute på klipporna på söder eller hitta inspiration på den här sidan...

BOULE
Boulebanan finns vid Myra som idrottsplatsen heter.  Klot finns att låna gratis på Lotshotellet.

BÅTTURER
Här finns så mycket att välja på att vi skapade en egen flik för det.

Den snabba Lotsbåten

FISKARSTUGAN – HEMBYGDSMUSEUM
Fiskarstugan hus 78, är ett så kallat enkelhus troligen från slutet av 1700-talet. Det var nyrenoverat 1825 då det blev hem åt nygifta fiskarparet Engström, vars barnbarn Matilda Engström vid sin död donerade det för att framtida släkten skulle se hur man levde förr. Läs mer hos hembygdsföreningen

GUIDADE TURER
Gå på en spännande rundtur på Käringön! Här finns det historia som sträcker sig från 1500 talet. Vi vandrar förbi den äldsta bebyggelsen och anar de gamla fiskarfamiljernas levnadsvillkor. De mer än 100-åriga sjöbodarna och den vackra gamla hamnen Isacke sund. Simsons Prästgård, den vackra kyrkan, och berättelsen om den kända och omtalade Pastor Simson. Pastorn bestämde det mesta för att inte säga allt, på Käringön under sina 50 år som präst. Prata med oss så ordnar vi guidning.


GYM
På idrottsplatsen Myra finns ett utegym som är kostnadsfritt för alla besökare.


HUMMERFISKE
Har man en gång varit med om att plocka upp hummertinor vill man gärna göra om det igen. Följ med ut på havet i ett par timmar. Säsongen för hummer ”det svarta guldet” börjar alltid första måndagen efter den 20 september och den bästa tiden för hummerfiske brukar vara i oktober. 

KAJAK
En helt annan upplevelse i en helt annan hastighet får du om du paddlar i de grunda vattnen mellan Käringön och Gullholmen. Gör ett strandhugg på Vallerös sandstrand eller titta på jättegrytorna på Hermanö. Närkontakt med sälar garanterad. Om vädret är lugnt paddlar du ut genom Vallerö sund och nosar på den stora oceanen - fritt blås till Skottland...

På Lotshotellet har vi två fina kajaker och uthyrningen sker i samarbete med Bohus Kayak och självklart ingår all utrustning du behöver (paddlar, kapell, flytväst, sjökort). Det behövs inga förkunskaper - alla kan paddla kajak! Priset är 490 kr per person och då kan du ha kajaken från 10.30 till 18.30. Vi byter ut våra kajaker till helt nya varje år.

Hyresvillkor


KRABBFISKE
På Käringön finns mängder av krabbor i alla storlekar! Vad behöver man? Ett snöre och en hink, sen kan det vara rätt skönt att ha en flytväst när man ligger på magen på bryggan. Vi har för våra gäster allt du behöver, bara säg till. När man är nöjd med fångsten låter man krabborna springa ner i havet igen!


MINIGOLF
Minigolfbanan med 9 spännande hål ligger vid  hamnen.  Vill du
spela minigolf hyr du klubbor och boll i kiosken vid hamnen.

SPORTFISKE
Käringön har fantastiska fiskevatten och det mest spektakulära är naturligtvis havsöringsfiske i Vallerösund. Havsöringen du fångar är normalt runt en halv meter lång och säsongen då det är tillåtet att fiska öring sträcker sig ända från april till september men du får bara ta med dig två per dag, resten av fångsten får du släppa tillbaks i vattnet.
 

SÄLSAFARI OCH FYRBESÖK PÅ MÅSEKSKÄR
Vi besöker sälarna vid skären sydost om Måseskär och om vädret är fint lägger vi till på Måseskär och går upp till den drygt 150 år gamla Heidenstamfyren - 1,5 tim - 295 kr/person (min 1500 kr)


TENNIS
Tennisbanan hittar du längst in i hamnen bakom Fiskaffären. Tennisbanan bokas veckovis hos Skeppshandeln. Bokning sker varje fredag för nästkommande vecka. För att kunna boka måste du också bli medlem, vilket du tecknar årsvis på samma ställe.

VANDRA
Testa att ladda ner vår vandringsled till din telefon och följ den.


VALLERÖ
Om du vill kan du packa en picknickkorg och boka en båttur med oss till Vallerö. Där finns en riktigt fin sandstrand i ett skyddat lagunlandskap. Utflykten är perfekt för barnfamiljer.

Vallerösund mellan Vallerö och Hermanö är för övrigt nog en av de bästa platserna i Sverige för vågbus med kajaker. Det kan både bli bra surfvågor närmast Vallerö och även goda möjligheter för rockhopping kring Vallerö och Hermanö.

Roddbåten Hulda
Roddbåten Hulda